Resepi Pretzel Auntie Anne

    18
    6975

    Pretzel dari Auntie Anne ni satu lagi kegemaran ramai, kalau lalu di mall mesti bau semerbak memanggil-manggil untuk dibeli. Kini, boleh buat sendiri di rumah.

    Resepi Pretzel Auntie Anne
    Cetak Resepi
      Servings Prep Time
      12 biji 80 minit
      Cook Time
      10 minit
      Servings Prep Time
      12 biji 80 minit
      Cook Time
      10 minit
      Resepi Pretzel Auntie Anne
      Cetak Resepi
        Servings Prep Time
        12 biji 80 minit
        Cook Time
        10 minit
        Servings Prep Time
        12 biji 80 minit
        Cook Time
        10 minit
        Ingredients
        Servings: biji
        Instructions
        1. Suamkan susu dengan microwave atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari)
        2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit.
        3. Masukkan mentega dan gula.
        4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus.
        5. Uli dengan mixer dan dough hook, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit.
        6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam.
        7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar.
        8. Preheat oven ke 230ΒΊC.
        9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang.
        10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas.
        11. Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper.
        12. Renjis dengan garam kasar.
        13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan.
        14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
        15. Sedap dihidangkan dengan dipping sos: Sos Karamel, sos Coklat, serbuk kayu manis bergula, sos butterscotch, garlic cream cheese dan sebagainya.
        Recipe Notes

        Sedap dihidangkan dengan dipping sos: Sos Karamel, Sos Coklat, Serbuk kayu manis bergula, sos butterscotch, garlic cream cheese dan sebagainya.

        Share this Recipe
        Tengok ni:  Resepi Kek Mikro Peach Cobbler
        Komen Dengan Facebook

        18 KOMEN

        1. Saaangat setuju dgn ayat u…
          Bila kat mall dan lalu kat pretzel kiosk ni…mmg tergoda…dah kenyang pun naakk brli jugak…
          Tq for sharing the recipe…

        TINGGALKAN KOMEN

        Masukkan komen anda!
        Masukkan nama anda

        This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.